Historia miasta Oban jest głęboko związana z destylarnią Oban i można śmiało przypuszczać, że bez gorzelni nie byłoby Oban. Odkryj historię tego wspaniałego miejsca z naszym przewodnikiem.

Wizyta w Oban nie będzie kompletna bez wizyty w lokalnej destylarni, która dała początek tejże miejscowości. W 1794 roku, kiedy bracia John i Hugh Stevenson postanowili otworzyć destylarnię, Oban było małą wioską rybacką bez większego znaczenia w regionie. Dzięki ich inwestycji osada stała się atrakcyjna dla kolejnych przedsiębiorców, a obecnie jest najważniejszym miastem w okolicy.

Destylarnia Oban to jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Jest ona ukryta w zabudowaniach starego miasta i spacerując można bardzo łatwo ją pominąć lub pomylić ze starymi budynkami portowymi. Dopiero kiedy spojrzymy na panoramę miasta ze wzgórza Pulpit Hill lub McCaig’s Tower można łatwo zlokalizować gorzelnię po wysokim kominie górującym nad budynkami.

Zwiedzanie Destylarni Oban

Zwiedzanie destylarni trwa około 45 minut. W tym czasie poznacie jej historię, dzieje miasteczka oraz proces powstawania whisky. Przewodnik zabierze was na spacer do samego serca destylarni, gdzie będziecie mogli między innymi zobaczyć przebieg fermentacji w 4 ogromnych kadziach z modrzewia europejskiego oraz miedziane alembiki. To właśnie one są jednym z sekretów zapachu i smaku whisky Oban. Kształtem przypominają klosze starych lamp oliwnych, które połączone są wężownicami.

Według Dave Brown’a autora „Wielkiego Atlasu Whisky” zastosowanie takiego wyposażenia powinno dać ciężki i prawdopodobnie siarkowy świeży destylat. Jednakże tak nie jest. Whisky Oban charakteryzuje się intensywną owocowością z nutami cytrysów. Efekt ten jest uzyskiwany poprzez wietrzenie alembików po każdej produkcji. Dzięki temu miedź może się odnowić i wchłaniać siarkowe związki przed ich dotarciem do wężownic.

Wierząc słowom przewodnika „Oban” nie jest obecnie wykorzystywana do produkcji whisky typu blended. Cała jej produkcja jest spożytkowana na whisky single malt.

Podczas wycieczki odwiedzicie również stare magazyny oraz miejsce, w którym dawniej napełniane były beczki. Obecnie oba te procesy mają miejsce poza destylarnią. Tour zakończy się degustacją flagowego produktu destylarni, Oban 14. Podczas naszej wycieczki otrzymaliśmy również do spróbowania Oban Little Bay. Dajcie nam znać w komentarzu, czy wy również mieliście okazją spróbować dwóch rodzajów whisky?

Destylarnia Oban – informacje praktyczne

Destylarnia Oban jest otwarta przez cały rok w następujących godzinach:

  • grudzień – luty: 12:00 – 16:30,
  • marzec – kwiecień: 9:30 – 17:00,
  • maj – wrzesień: 9:30 – 19:30,
  • październik – listopad: 9:30 – 17:00.

Bilet wstępu na godzinną wycieczkę kosztuje £12.00 od osoby. W ofercie destylarni jest również tour dwugodzinny oraz zwiedzanie z dyrektorem gorzelni. Jeżeli planujecie odwiedzić destylarnię w sezonie letnim lub większą grupą to zalecam zrobić wcześniej rezerwację na stronie: malts.com.

Destylarnia znajduje się w centrum historycznego Oban i wszystkie parkingi w okolicy są płatne. Polecam zostawić samochód na darmowym parkingu przy McCaig’s Tower. Pozwoli to zaoszczędzić kilka funtów oraz zwiedzić pozostałe atrakcje miasta. Do Oban dojedziecie również pociągiem z Glasgow i Edynburga (przesiadka w Glasgow).

W budynku destylarni, a dokładnie w starej słodowni znajduje się sklep z pamiątkami i toalety. Jeżeli po zwiedzaniu zgłodniejecie to polecam wybrać się do portu, do Oban Seafood Hut (tzw. zielona budka) na świeże owoce morza w przystępnej cenie.